Parmak Çıtlatmanın Zararları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Parmak Çıtlatmanın Zararları Nelerdir?

Parmak Çıtlatmanın Zararları

Parmak çıtlatmak yaygın bir alışkanlıktır. Özellikle erkekler arasında daha sık görülmekte olup, oran %25-54 arasındadır. Parmak çıtlatma işlemi sırasında eklemlerin aniden genişlemesi ile eklem sıvısı içerisinde bulunan gazlar açığa çıkar. Bu gazlar üzerine baskı yapıldığında dışarı çıkarak karakteristik bir ses meydana getirir. Parmaklarını ters yöne çevirip çıtlatan olduğu gibi, hepsini tek tek ileriye çekip çıtlatanlar da vardır. Ayrıca yumruk yapıp çıtlatan veya ayak parmaklarını çıtlatan kişiler de mevcuttur. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, aynı ses çıkacaktır. Bu, parmak çıtlatmanın karakteristik özelliğidir. Ancak hemen sonrasında tekrarladığınızda bu ses oluşmaz çünkü açığa alınan gazların yeniden eklem içi sıvısına karışması en az 20-25 dakika sürmektedir. Kişiye rahatlama hissi verdiği için zararları pek düşünülmez bile. Yıllardır parmak çıtlatmanın kireçlenme, el titremesi, eklem kırıklığı ve artrit gibi rahatsızlıklara sebep olduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Uzmanlar bu yönde kesin bir kanıya varamamışlardır. Ayrıca eklem gevşekliği yarattığı tanısı da tam olarak kesinleşmemiştir.

Neden Parmak Çıtlatılır?

Bazı meslek grupları iş gereği sürekli parmaklarını kullanmak zorunda kalırlar. Böylece parmaklar ve eller yorulur. Bu durumda "yazıcı krampı" dediğimiz ağrılar oluşur. Bu ağrıları hafifletmek adına parmak çıtlatılır. Parmak çıtlatmak, bazı reseptörlerin uyarılmasına sebep olur ve bu reseptör uyarılması kişiye gevşeme ve rahatlama hissi verir. Kişi genellikle yorgun ve sinirliyken yaptığı gibi günün çoğu anını parmaklarını çıtlatmakla geçirenler de vardır. Yani bu durum artık alışkanlık haline gelmiştir diyebiliriz.

Uzmanlara Göre Parmak Çıtlatmanın Zararları Nelerdir?

  • Uzun süre parmak çıtlatmak, parmakların yorulmasına ve güçsüz düşmesine sebep olur. Böylece güçsüz el ve ayaklara sahip olursunuz.
  • Yapılan araştırmalara göre parmak çıtlatmak, kavrama yeteneğini azaltıyor. Uzmanlara göre parmak çıtlatan insanların, çıtlatmayan insanlara göre kavrama düzeyinin %25 oranında daha az olduğunu söylüyorlar. Bu durum, parmak çıtlatmamak için günümüz bilim ve bilgi çağında azımsanmayacak bir neden olsa gerek.
  • Eklem kapsüllerinde ve kemikleri birbirine bağlayan yumuşak dokularda hasara sebep olabiliyor.
  • Uzmanlara göre parmak çıtlatmak, eklemlerde şişliğe sebep olabiliyor.

Ek Bilgiler ve Sonuç

Parmak çıtlatmanın zararları konusunda net bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ancak uzun vadede eklem sağlığını olumsuz etkileyebileceği düşünülmektedir. Parmak çıtlatmanın verdiği geçici rahatlama hissi, uzun vadede oluşabilecek potansiyel zararları göz ardı etmeye sebep olabilir. Bu nedenle, parmak çıtlatma alışkanlığını azaltmak veya tamamen bırakmak eklem sağlığı açısından faydalı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Parmak Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çomak Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Çomak Parmak Belirtileri ve Tedavisi