Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
08 Temmuz 2024

Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Uyuşması

Parmaklarda oluşan iğnelenme hissi veya uyuşukluk, birçok tıbbi, cerrahi ve hormonal durumda görülebilmektedir. Eğer parmaklarda uyuşma ile birlikte deri renginde veya duyularda değişiklikler gözlemlenirse, kalıcı hasarın ya da dokularda bozulmaya neden olan sorunların durdurulması için acil tıbbi müdahale gerekmektedir. Parmak uyuşması, genellikle geçici ya da ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Şikayetlerin azaltılması ve tedavi edilmesi için, temel nedenlerin ve ortaya çıkış şeklinin hasta tarafından tanımlanması oldukça önemlidir.

Parmak Uyuşmasının Yaygın Nedenleri

Parmak uyuşukluğunun sıkça görüldüğü bazı tıbbi durumlar şunlardır:
  • Karpal Tünel Sendromu: Parmaklarda bulunan orta sinirin karpal tünelden çıkışı (bilek eklemi hizasında) boyunca sıkışması sonucu ortaya çıkar. Ağır fiziksel aktivite, tekrar eden el hareketleri veya bilek seviyesinde yapılan işler, özellikle uzun süre bilgisayar kullanma ve ağırlık kaldırma gibi aktiviteler karpal tünel sendromuna sebep olabilir. Bu durum sonucunda parmaklarda ve parmak uçlarında, ellerde uyuşma ve ağrı en belirgin belirtiler arasındadır.
  • Dirsek Kemiği Siniri Sıkışması: Dirsek kemiğinin sinirleri ellerden ve ön koldan geçerek, ellere kas ve tendon kılıfının altından girer. Belli işlerde, elin genel duruşu, travmatik olaylar ve kaza sonucu olan düşmeler ağrıya, el kaslarında rahatsızlık ve his kaybına ve parmaklarda uyuşukluğa yol açan dirsek kemiği sıkışmasına sebep olabilir.
  • Periferik Nöropati: Sinirlerde uzun süreli oluşan iltihap veya hasar sonucu meydana gelir. Etkilenen alandaki sinirlerde uyuşmaya ve his değişkenliğine sebep olur. Eğer tetikleyici unsur kontrol altına alınmazsa hastalık, ana kas grupları ve vücudun organlarına da yayılabilir.
  • Boyun Kireçlenmesi (Servikal Spondiloz): Kemik hasarı hastalıkları sebebiyle boyun omurunda aşırı aşınma ve boyun sinirlerini içeren kanalın açıklığının değişmesine neden olan yırtılmalar olabilir. Boyun sinirlerinin sıkışması, bazı uzuvlarda hareket kabiliyetinin sınırlanmasına sebep olarak tutukluk, ağrı ve parmak uyuşmasına yol açabilir.
  • Dolaşım Bozukluğu: Kalp ve diğer dolaşım organları ile ilgili sorunlarda da parmak uyuşması olabilir. Parmaklara giden kanın tamamen engellenmesi ya da yetersiz olması durumunda parmakta uyuşma ve tutukluk görülebilir. Bazı ritim bozukluğu durumlarında, kalp, beyin ve diğer hayati organlara yeteri kadar kan pompalayamaz ve doku ölümü ve iskemik duruma yol açarak uyuşma görülebilir.
  • Diyabetik Nöropati: Uzun süre devam eden ve iyi tedavi edilmeyen şeker hastalığı, sinir uçlarını etkileyerek uyuşmaya sebep olabilir. Diyabetik nöropatinin diğer özellikleri ise duyularda ve hislerde farklılaşma, aşırı susama hissi, bitkin hissetme ve aşırı idrar boşaltımıdır.

Yukarıda belirtilen hastalıkların yanı sıra, vitamin eksikliği ve felç geçirme gibi durumlar da parmaklarda uyuşmaya sebep olabilir.

Parmak Uyuşmasının Tedavi ve Önlemleri

Parmak uyuşmasının belirtileri uzun süreli görüldüğünde mutlaka bir uzman hekime başvurmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra, kişinin kendi başına yapacağı birtakım önlemler ile de tedaviye katkı sağlanabilir. Bu önlemler şunlardır:
  • Düzenli egzersizler
  • Dolaşımın artırılması
  • Sıcak ve soğuk kompresler
  • Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi
  • Yaşam tarzı değişikliği
  • Vitamin kullanımı

Parmak uyuşması, doğru teşhis ve tedavi ile büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Ancak, bu belirtileri hafife almak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, herhangi bir uyuşma belirtisi durumunda uzman bir doktora başvurmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni