Parmak Kasılması Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Parmak Kasılması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak kasılmaları, parmakların istem dışı kasılması veya hareket etmesi durumudur ve bu durum çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. En yaygın nedenlerden biri kullanılan güçlü antibiyotiklerin yan etkisidir. Parmak kasılmaları genellikle serçe parmakta daha belirgin olabilir ve bu durum, diğer parmaklara göre daha zayıf olan bu parmağın dışta kalması nedeniyle ortaya çıkar.

Belirtiler ve Teşhis

Ellerinizi düz bir zeminde tutup parmak aralarını açarak parmaklarınızı inceleyin. Eğer parmaklarınızdan biri istemsiz bir şekilde titriyorsa, eğilip bükülüyorsa veya kasılmış ve açılmıyorsa, muhakkak bir doktora başvurmalısınız. Parmak kasılmaları veya istem dışı titremesi, sinir sıkışması, lif kopması veya kas yırtılması gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Parmaklara giden sinirlerde ya da damarlarda bir problem olması durumunda, gecikmeden doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Uzun Süren Uyuşma ve Ağrı

Uzun süren el ve ayak parmaklarının uyuşması ve istemsiz kasılması, ayrıca boyun ve sırt ağrısı çekiyorsanız, bu durumlar beyindeki hareket kontrol merkezlerinde problemler olduğunu gösterebilir. Bu problemler, Parkinson hastalığından esansiyal tremora ve distoni gibi geniş bir hastalık yelpazesine yol açabilir. Titreme, istemsiz hareketler, kasılmalar ve hareketlerde yavaşlama gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalıkların tedavisi genellikle ilaçlarla yapılmaktadır.

Kollarda, Eller ve Parmaklarda Kızarıklık, Ağrı ve Şişlik

Parmak kasılmasının sebeplerinden bazıları şunlardır:
  • İltihabi Durumlar: Parmaklarda kızarıklık, hassasiyet ve ağrı başlar ve geceleri şiddetlenir. Ellerde parmak hareket zorlanması ve kas spazmı meydana gelir. Ani bir fiziksel darbe ve sürekli hareketten kaynaklanır, özellikle dirseklerde, bileklerde, omuzlarda ve parmaklarda meydana gelir.
  • Sinir Düğümlenmesi: Elinizde veya bileğinizde derinin altında meydana gelen bir şişlik olarak ortaya çıkar. Sert veya yumuşak olabilir, hassas değildir ve ağrı yapmaz. Bu durum genellikle tedavi gerektirmeyen ganlion kisti olarak bilinir. Eğer rahatsız edici bir durumsa, iğne ile içi boşaltılabilir.
  • Enfeksiyon: Parmaklarınızda, elinizde veya bileğinizde kızarıklık ve yüksek ateş varsa, yumuşak doku enfeksiyonu, enfeksiyonlu artrit veya romatizmal ateşten bahsedilebilir. Genel tedavi yöntemleri uygulanır.
  • Romatizmal Durumlar: Golfçü dirseği ve tenisçi dirseği gibi durumlar.

Diğer Sebepler

  • Artrit
  • Şeker hastalığı
  • Burkulma ve incinme
  • Sinir sıkışması veya kas yırtılması

Tendon iltihabı, zorlanma, burkulma ve karpal tünel sendromu gibi durumlar varsa, sürekli rutin hareketlerden kaçınmak gerekir. Bilgisayarda yazı yazarken kol ve bilekleri uygun bir şekilde desteklemek önemlidir. Çeşitli faaliyetlerle rutinin dışına çıkmak gerekir. Çalışmaya başlamadan önce ısınma ve çalışma bitince soğuma egzersizleri yapmak önemlidir. Yaptığınız spora uygun eldiven, bileklik gibi koruyucular kullanmalısınız. Fizik tedavi uzmanlarının tavsiyelerine uymak da yerinde olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

melda çelik

01 Haziran 2024 Cumartesi

ben çifte telli oynarken parmaklarım kasılıyor hareket ettiremiyorum ne olabilir aceba

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Melda Çelik, bu tip bir durum, kas yorgunluğundan veya kas spazmından kaynaklanabilir. Ayrıca, yeterince ısınmadan veya esneme yapmadan dans ediyorsanız, bu tür kasılmalar yaşamanız olasıdır. Eğer bu durum sık sık tekrarlanıyorsa, bir doktora veya fizyoterapiste danışmanız iyi olabilir. Kaslarınıza fazla yüklenmemeye ve dans öncesi yeterince ısındığınızdan emin olun.

2. Cevap
cevap

Kılıça

Merhaba melda hanım, çifte telli oynarken parmaklarınız sık aralıklarla aynı pozisyonda ve aynı hareketicuyguladıpı için hem eklem yorgunluğu hemde sinir sıkışması meydana geldiği için parmaklarınızda kasılma meydana gelir. Bunun için oyun oynarken ara vererek parmaklarınızı dinlendirmeniz ağrı oluşumunu engelleyecektir.

soru

Ümit

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Sağ el baş parmağım iki gündür uyuşukluk ve kasılma var

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ümit,

Sağ el baş parmağındaki uyuşukluk ve kasılma, bir sinir sıkışması veya kas gerilimi gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Geçici bir durum olabilir ancak iki gün geçmesine rağmen devam ediyorsa bir doktora danışman faydalı olabilir. Erken teşhis ve tedavi ile daha ciddi sorunların önüne geçebilirsin. Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Tolgahan

El ve ayak parmakların da ortaya çıkan kasılma istemsiz bir şekilde oluşan bir rahatsızlık türüdür. Bazen ellerin ve ayakların uzun süre hareketsiz kalması gibi basit sebepler den dolayı ortaya çıkar. Ancak bazen iltihaplı hastalıklar, enfeksiyon, kemik rahatsızlıkları gibi ciddi hastalıkların habercisi olarak ortaya çıkabilir. Bu durun karşısında doktor müdahalesi yapılmalıdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

El Parmakları ve Genel Özellikleri

El Parmakları ve Genel Özellikleri

Parmak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Parmak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Parmak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Nişan Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır?

Nişan Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır?

Baş Parmak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Baş Parmak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası