Çomak Parmak Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Çomak Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Çomak Parmak

Çomak parmak, parmak ve tırnaklarda görülen şekil bozukluğudur. Tıp dilinde bu durum "clubbing" olarak da adlandırılır. Çomak parmak, genellikle bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. İki baş parmağın tırnakları karşılıklı getirildiğinde, tırnakların başlangıçları arasında oluşan boşluğun kaybolması durumu ile karakterizedir. Tırnaklar olduğundan daha parlak ve daha kıvrık bir hal alır. Kişinin parmak yapısı doğuştan da bu şekilde olabilir, ancak patolojik olarak en çok kronik akciğer ve kalp hastalıklarına bağlı olarak görülür.

Çomak Parmak Neden Olur?

  • Pulmoner Hipertansiyon: Akciğerde bulunan damarların, normalden daha yüksek basınçta olması durumudur. Akciğer damarlarındaki normal basınç yaklaşık 25 mmHg'dir. Pulmoner hipertansiyon oldukça ciddi bir durumdur ve prognozu genellikle kötüdür. Kesin olarak tedavisi yoktur.
  • Tüberküloz: Mikobacterium tuberculosis bakterisinin neden olduğu bir hastalıktır. Bulaşıcılık özelliği taşır ve halk arasında verem veya ince hastalık olarak da bilinir. Uzun süreli ve granülomatöz bir hastalıktır. Tedavisi uzun solukludur ve ilaçları oldukça ağırdır. İlaçların yan etkileri çok fazladır ve karaciğere toksik özellik gösterirler.
  • İnterstisyel Akciğer Hastalıkları: Akciğer dokusunun iltihaplanması ve sertleşmesi ile karakterize hastalıklardır.
  • Amfizem: Alveollere dolan havanın kesecikleri genişleterek arasındaki duvarları yıkmasıdır. Alınan hava yeterince emilecek yüzey bulamaz. Alınan hava artık çok zor verilmeye başlanır. Nefes almak için genişleyen akciğerler eski halini alamaz ve şişkin bir şekilde kalır. Kronik bir hastalıktır ve solunum yetmezliğine yol açar.
  • Bronşiektazi: Solunum yollarının genişlemesidir ve bu genişleme geri dönüşümsüzdür. Doğumsal olabilir ya da sonradan kazanılabilir. Genişleyen bronşlar, daralamadığı için enfeksiyonlara açık hale gelir.
  • Akciğer Apsesi: Akciğerde enfeksiyon sonucu oluşan irin dolu boşluklardır.
  • Kistik Fibrozis: Salgı bezlerine ait bir hastalıktır. Bu salgı bezleri akciğer, pankreas ve ter bezlerindedir. Otozomal resesif olarak kalıtsal bir hastalıktır. Salgılar, akıcılığını kaybetmiş bir haldedir ve bu durum çeşitli sorunlara yol açar.
  • Mezotelyoma: Akciğer etrafını saran plevral zarın tümörüdür.
  • Akciğer Kanseri: Akciğer dokusunda malign tümörlerin oluşmasıdır.
  • Siyanotik Kalp Hastalıkları: Dudaklarda, ağız mukozasında ve tırnaklarda morarma ile giden kalp hastalıklarıdır. Kişi yorulduğunda tıkanır ve morarma yaşar; yorulmadan da morarmalar mevcut olabilir.
  • Subakut Bakteriyel Endokardit: Kalbin endokart tabakasının enfekte olmasıdır.
  • Atriyal Miksoma: Atriyumlar içinde benign tümör bulunmasıdır.
  • Malabsorbsiyon: Mide ve bağırsaklardan besinlerin emiliminde sıkıntı olması durumudur.
  • Chron Hastalığı: Gastrointestinal sistemde, ağızdan anüse kadar görülen inflamatuar bir hastalıktır.
  • Ülseratif Kolit: Kolonda görülen inflamatuar bir hastalıktır.
  • Siroz: Karaciğerdeki işlevsel lobüllerin fibrozise uğraması ve nodüler bir hal almasıdır. Karaciğer, fonksiyonunu yitirmiş durumdadır ve son evresindedir. Çomak parmak dışındaki semptomları; kaşıntı, ağrı, karında aside bağlı şişlik, sindirim zorluğu, aşırı idrara çıkma gibi belirtilerdir.
  • Hipertiroidi: Tiroid hormonlarının normalden daha fazla salgılanması durumudur. Hipertiroidili kişilerde; sinirlilik, sıcak intoleransı, terleme, zayıflama, az uyuma, metabolizma hızlanması görülür.

Çomak Parmak Tanısı ve Tedavisi

Çomak parmak tanısı, genellikle fizik muayene ile konulur. Doktor, parmakların ve tırnakların şekline bakarak çomak parmak olup olmadığını değerlendirir. Gerekirse, altta yatan hastalığı belirlemek için ek tetkikler yapılabilir. Tedavi, çomak parmağa neden olan altta yatan hastalığın tedavisi ile mümkündür. Bu nedenle, çomak parmak görülen hastaların, detaylı bir sağlık taramasından geçmeleri önemlidir.

Sonuç olarak, çomak parmak, birçok ciddi hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir ve erken teşhis ile altta yatan hastalığın tedavisi mümkündür. Bu nedenle, çomak parmak belirtileri gösteren bireylerin bir sağlık kuruluşuna başvurması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Parmak Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Baş Parmak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

El Baş Parmak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi