Parmak Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Parmak Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Çatlaması Belirtileri ve TedavisiParmak çatlaması, kemiklerin kırılması ancak kemiklerin birbirinden kopmaması durumunu ifade eder. Tıpta bu durum çatlak olarak adlandırılmaktadır. Çatlak, kemiğin belli bir kısmının hasar görmesi anlamına gelirken, kırık ise kemiğin tüm bölümünün hasar görmesi demektir. Çatlak problemleri, kırıklar da dahil olmak üzere el ve ayaklarda sıkça rastlanır. Çatlak, kemiğin belli bir kısmında darbe veya hasar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Özellikle el parmakları darbe ve hasar görmeye daha elverişlidir. Çatlak ve kırığın belirtileri hemen hemen aynıdır ve şişlik ve ağrıyla kendini belli eder.

Parmakta Çatlak Nasıl Anlaşılır?
  • Parmak bölgesinde şiddetli ağrı
  • Parmağı hareket ettirmede zorluk
  • Darbe alan bölgedeki şişlik

Kemikte çatlak oluşması ilk anda şişlik yaratmaz. Ancak günden güne artan ağrılarla durumun farkına varabilirsiniz. Belli bir süreden sonra hasar gören bölgede şiddetli ağrı ve şişlik görülebilir.

Parmakta Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücudun herhangi bir noktasında oluşan çatlakların tedavisi, kırıklara göre daha basittir. Çatlak tedavisi kırıklara göre daha kısa sürelidir. Çatlakların iyileşme süresi 3-4 hafta arasında değişmektedir. Tedavide çoğunlukla kırıkta olduğu gibi alçıya alınır. Ancak son zamanlarda alçı yerine bilekliklerle de tedavi yapılmaktadır. Bazı zamanlarda çatlak bölgeyi koruyan ortopedik cihazlarla da tedavi yapılmaktadır. El veya ayak bölgesine alınan darbenin ardından parmakta çatlak olduğu düşünülüyorsa, rahatsızlıklar ihmal edilmemeli ve hemen bir ortopedi doktoruna görünmeyi ihmal etmemeliyiz.

Çatlak ve Kırık Arasındaki Farklar
  • Çatlak: Kemiğin belli bir kısmında hasar oluşur.
  • Kırık: Kemiğin tüm bölümü hasar görür.
  • Çatlakta iyileşme süresi daha kısadır (3-4 hafta).
  • Kırıkta iyileşme süresi daha uzundur ve daha karmaşık tedavi gerektirir.
Çatlak Oluşumunu Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler
  • Koruyucu ekipman kullanımı (örneğin, spor yaparken eldiven veya bileklik takmak)
  • Dikkatli ve kontrollü hareket etmek
  • Kas ve kemik sağlığını destekleyen besinler tüketmek (örneğin, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin gıdalar)
Sonuç

Parmak çatlaması, genellikle darbe veya hasar sonucu meydana gelen bir durumdur ve belirtileri şiddetli ağrı ve şişliktir. Tedavi süreci, kırıklara göre daha kısa ve basittir. Ancak, belirtiler ortaya çıktığında ihmal edilmemeli ve bir ortopedi doktoruna başvurulmalıdır. Çatlak oluşumunu önlemek için koruyucu ekipman kullanımı ve dikkatli hareket etmek önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Meltem

19 Nisan 2024 Cuma

Merhabalar, yaklaşık 3 haftayı geçti ayak serçe parmağımdaki hala şiş ve mor, buz tedavisi yapsam olurmu hep?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

İltifat

3 hafta geçmesine rağmen gitmeyen ayak serçe parmağındaki morluk ve şişlik için doktorunuza muayene olup, röntgen filmi çektirmeniz gerekir.buz tedavisi uygulamak ancak şişliği indirir. Ayak parmağınızda çatlak olabilir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Tanuğur

Merhabalar meltem hanım, ayak kuş parmağı sakatlanmalarıcheçviyileşen incinmelerdendir. Ayakkabı içerisinde de yandan baskı aldığı için süreç uzun olur. Bunun için en güzel tedavi kas gevşetici merhem ve buz ile kompres yaparak tedavi etmektir. Morluk deri altında kanamasan oluşur. Zaman içinde şişlik ve morarma geçecektir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayak Serçe Parmağı

Ayak Serçe Parmağı

Haber Bülteni