Ayak Bileği Lif Kopması Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Ayak Bileği Lif Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak bileği lif kopması, ayakların görevi olan koşma, yürüme, atlama ve dengeyi sağlama işlevini yerine getiren birçok lifin zarar görmesi sonucu meydana gelir. Günlük hayat içerisinde sürekli denge kaybı yaşanabilir ve bunun sonucunda burkulmalar oluşabilir. Burkulmalar, sadece spor ya da mesleki nedenlerden dolayı değil, normal kişilerin de başına gelebilecek yaygın durumlardır. Özellikle en çok görülen yaralanma türleri, dış yan lif yırtılmaları ve kopmalarıdır. Bu tür yaralanmaların ardından ayak bileğinde ani şişlik ve dayanılmaz bir ağrı ortaya çıkar. Eğer damar yırtılması meydana gelirse, şişlik inanılmaz derecede yayılır ve dokuya daha şiddetli tepkilere neden olur. Ayak bileğinde oluşan kızarıklık zaman içerisinde morarmaya dönüşür. Ayak bileği yaralanmalarında ayrıntılı muayene ve sorgu sonucunda düz röntgen filmi kemiklerde oluşan kırık ve çatlakları kolaylıkla gösterebilir. Eğer yumuşak dokuya ait bir şüphe varsa MR çekimi yapılabilir.

Ayak Bileği Lif Kopması Neden Olur?
  • Yüksek yerden düşmek
  • Depar atmak
  • Aniden koşmaya çalışmak
  • Ani dönüş yapmak
  • Aşırı kilo
  • Kontrolsüz hareket
  • Isınmadan yapılan hareketler
  • Sürekli yapılan egzersizler

Ayak Bileği Lif Kopması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu tip durumlar ortaya çıktığında kesinlikle soğukkanlı davranmak gerekir. Ayak bileğinde lif kopması meydana geldiğinde, genel anlamda akut devrede, ayağın bir süre dinlendirilmesi ve burkulmanın meydana geldiği yerde 2-3 gün süreyle buz uygulaması yapmak gerekir. Eğer problem giderek artış gösteriyorsa, muhakkak bir doktora görünmek gerekir. Bu zaman diliminde ağrı kesici ve ödem oluşmasını engelleyecek ilaçlar kullanılmalıdır. Hafif burkulmalar meydana gelirse, ayak bileğini hareketsiz bırakan bir alçı uygulaması yapılabilir ve bu ortalama olarak bir hafta ile üç hafta arasında sürebilir.

Eğer gereken tespit yapılamazsa, ayak bileği ilişkilerinde tam olarak bir iyileşme söz konusu olmaz ve burkulmalar sıklıkla meydana gelir. Bu da zaman içerisinde ayak bileğinin kireçlenmesine neden olur. Daha hafif burkulmalarda veya sık sık tekrarlayan burkulma durumlarında ayak bileğine sürekli bandaj uygulamak gerekebilir. Bu bandajlar uzun süre kullanılmalıdır. Özellikle sporcu insanlar, ayak bileklerinin sıklıkla burkulma olaylarında yine benzer bandajlar kullanmalıdır. Ayak bileğindeki lif kopması veya ayak bileği yan çıkıntısının kırılmasında ameliyat düşünülebilir. Ancak dış yan kırıklarında alçı tedavisi çoğu zaman yeterli olabilir. Ayak bileği lif problemlerinde akut dönemin ardından, ayağın fizik tedavi uygulamaları yararlı olacaktır. Manyetik alan ve özel bir soğuk uygulama tedavisi yapıldığında bu tip burkulmalara karşı faydalı olabilir. Kriyoterapi tedavi yöntemi özellikle ayak rahatsızlıklarında başarılı sonuçlar veren bir fizik tedavi yöntemlerinden biridir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Parmak Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Serçe Parmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Serçe Parmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Baş Parmak Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Baş Parmak Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Çomak Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Çomak Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Serçe Parmağı

Ayak Serçe Parmağı