Parmakta Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Parmakta Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Parmaklarımız, ellerimizde ve ayaklarımızda bulunan önemli organlardır. Günlük işlerimizi yapmamıza yardımcı olurlar ve herhangi bir rahatsızlık, günlük yaşamımızı olumsuz etkileyebilir. Parmakta şişlik de bu tür rahatsızlıklardan biridir. Parmak şişmesi, parmağın incinmesi, sürekli aynı hareketlerin tekrarı veya iltihaplanmalar sonucu meydana gelir. Parmakta şişlik, parmak dokusunun içerisinde sıvı birikmesi ile belirgin hale gelir. Parmakta büyüyen şişlik, deri içinde baskı yapmaya başlar. Parmakta şişlik, kemiğin içinde, parmak eklemlerinde veya parmak kemiğini saran yumuşak doku içinde görülebilir. Parmaklarımız, yaşadığımız sürece birçok zorlanmaya ve esnekliğe dayanıklıdır. Parmakta şişlikler yumuşak veya sert olabilir ve ağrılı ya da ağrısız durumlar ortaya çıkarabilir. Parmakta şişlikler nadir olarak büyüme yapabilir, çoğunlukla sabit büyüklükte görülür.

Parmakta Şişlik Neden Oluşur?

Parmak dokusu içinde meydana gelen incinmeler veya fiziksel hareket zorlamalarından oluşur. Parmak derisi kesilmişse, bu kesik yerden mikroplar içeri girer ve bu durumda parmakta iltihaplanma meydana gelir, bu da parmakta şişlik olmasına neden olur. Parmakta şişlik bazı hastalık durumlarında da görülür. Romatoid artrit, osteoartrit ve lenf ödemi gibi hastalıklar da parmakta şişlik olmasına neden olabilir. Parmakta şişlikler bazen de böcek ısırması sonucu oluşur.

Parmakta Şişlik Tedavisi Nedir?

Öncelikle şişlik olan parmağınızı dinlendirmeli ve şişliğin üzerine buz koymalısınız. Ancak buzu doğrudan şişliğin üzerine koymayın, bir havlu veya bez içine yerleştirerek uygulayın. Buzu doğrudan uygulamak, kan akışını yavaşlatıp deriye zarar verebilir. Buzu havlu veya bez arasında 10-15 dakikalık aralıklarla, günde 3-4 kez uygulayabilirsiniz. Bu işlem sırasında buzu şişliğin üzerinde yirmi dakika kadar tutun. Böylece buz ile parmak şişliğini tedavi etmiş olursunuz. Parmaktaki şişlik, elastik bir bandaj ile sararak da tedavi edilebilir. Bandajı düzgün bir şekilde ve kan akışını engellemeyecek şekilde uygulamalısınız. Bandaj uygulaması sonrasında uyuşukluk, karıncalanma veya parmakta soğukluk hissederseniz, bandajı gevşetin. Parmakta şişlik bir yara sonucu oluşmuşsa, bir sağlık kuruluşunda muayene olmanız gerekmektedir. Açık yara düzenli bir şekilde temizlenip, dezenfekte edilip, krem tedavisi yapılmalıdır. Yara, gazlı bez ile sarılarak tedavi edilir. Parmakta şişlik diğer hastalıklardan kaynaklanmışsa, ağrı kesici haplar ve kremler kullanılarak tedavi edilir. Parmaklarınızı yorucu ve zorlayıcı hareketlerden uzak tutun. Eğer parmakta şişlik büyüyorsa, vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmelisiniz.

  • Dinlendirme ve buz uygulaması
  • Elastik bandaj kullanımı
  • Açık yara bakımı
  • Ağrı kesici ve krem tedavisi

İyi günler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Parmak Çıtlatmanın Zararları

Parmak Çıtlatmanın Zararları

Güncel

Parmak Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi