Parmakta Dolama Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Parmakta Dolama Belirtileri ve Tedavisi

Parmakta dolama, parmakların avuç içine bakan kısmında meydana gelen enfeksiyonlar olarak tanımlanır. Dolama, ufak bir kesik, yırtık ya da delik nedeniyle, elin iç kısmına toplanan mikroplar parmakta iltihap oluşturur ve bu iltihaba dolama adı verilir. Bölgede toplanan enfeksiyon parmakta şişme ve parmak hareketlerinde kısıtlamaya neden olur. Dolama nedeniyle parmakta kan dolaşımı kesilir ya da tıkanma olur. Bu nedenle parmak kansız kalır. Dolama daha çok stafilokok adlı mikrop nedeniyle oluşur. Dolama iltihabının farklı bir çeşidi mantar iltihaplanmasına da yol açabilir.

Parmakta Dolama Neden Olur?

Parmakta dolama, virüs, bakteri, küf ve mantar nedeniyle ortaya çıkabilir. Tırnakların çok derinden kesilmesi yine dolama için bir nedendir. İnşaat işçileri, el hijyenine dikkat etmeyen kişiler, aşırı kimyasallarla temas edenler dolama için risk altındadır.

Parmakta Dolama Belirtileri Nelerdir?

  • Parmak boğumunda şişlik ve şiddetli acı
  • Kızarmış renk değişimi
  • Parmağın üzerine baskı uygulandığında şişlik dalgalanma şeklinde hissedilir.
  • Parmak hareket kısıtlanması yaşanır. Kısıtlanma parmaktaki şişlikten dolayı gerçekleşir.
  • Parmak içinde oluşan iltihap kendi kendine boşalabilir. Bu duruma müdahale edilmediği takdirde bazı durumlarda iltihaplanma kemiklerde iltihap gelişmesine yol açabilir.

Parmakta Dolama İyileşme Süreci

Parmakta meydana gelen dolamanın iyileşme süreci çoğu kişi tarafından merak edilen bir konudur. Bu süreçte sıcak duş, ağrı ve acının hafiflemesi için etkili olabilir. Sıcak su, parmakta şişen dokularda gelişen iltihabın kırılmasını sağlar. Ayrıca sıcak duş, şişliğin inmesi için de faydalıdır. Dolama tedavisinde ayrıca antibakteriyel ilaç kullanılabilir.

Parmakta Dolama İçin Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

  • 1 tane çiğ yumurta ufak bir kâseye kırılır. Dolama çıkan parmak, kasedeki yumurtanın içine batırılarak 15 dakika kadar yumurta parmakla karıştırılır. Dolama patlayana kadar aynı işlem aralıklarla tekrarlanır.
  • 1 su bardağı soğuk suyun içine 1 çorba kaşığı ebegümeci eklenerek bir gece bekletilir. Ertesi gün karışım ısıtılarak dolamalı parmak ısınan karışımın içinde bekletilir. Yine dolama patlayıncaya kadar ara ara işlem tekrarlanır.
  • 2 avuç kadar aynısafa çiçeği ince ince kıyılır. 500 gr iç yağı ufak bir tavada kızdırılır. Kızgın yağa ince kıyılmış bitki eklenir. Kısık ocakta birkaç dakika karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır. Tavanın ağzı kapatılarak 1 gün boyunca ağzı kapalı bekletilir. Ertesi gün hafif ılıtılarak temiz bir tülbentten geçirilir. Elde edilen su temiz bir kabın içine alınır. Düzenli aralıklar ile su dolamanın üzerine sürülür.
  • 1 çay bardağı suyun içine 1 kahve kaşığı kına eklenir. Karışım lapa kıvamı alana kadar karıştırılır. Hazırlanan lapa dolamalı parmağa sürülür ve bir bezle sarılır. İşlem düzenli aralıklarla dolama patlayana kadar tekrarlanır.
  • 1 kahve fincanı sirke ufak bir cezveye alınır. Üzerine 1 kahve kaşığı kafuru eklenir. Karışım lapa kıvamı alana kadar karıştırılarak, elde edilen lapa dolamalı parmağa sürülür ve üzeri temiz bir bez ile kapatılır.
  • 1 yemek kaşığı atkuyruğu 1 su bardağı suya eklenip, ağzı kapalı şekilde bir gün bekletilir. Bir gün sonra karışım ocağa alınarak ısıtılır. Dolamalı parmak ısınan karışımda 20 dakika bekletilir.

Parmakta Dolama Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dolama tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. İlk olarak, iltihaplı bölgeyi temiz tutmak çok önemlidir. Bölgeyi sık sık antiseptik solüsyonlarla temizleyin ve steril bandajlarla kapatın. Ayrıca, iltihaplı bölgeyi sıkmaktan ve zorlamaktan kaçının. Bu, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için gereklidir.

Parmakta Dolama Önleme Yöntemleri

  • Tırnaklarınızı düzenli ve doğru şekilde kesin, çok derinden kesmekten kaçının.
  • El hijyenine özen gösterin ve ellerinizi sık sık yıkayın.
  • Enfekte olma riski taşıyan işlerde çalışanlar koruyucu eldiven kullanmalıdır.
  • Kesik veya yaralanma durumunda, bölgeyi hemen temizleyin ve uygun şekilde bandajlayın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Parmak Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Kopması Belirtileri ve Tedavisi