Kırık Parmak Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Kırık Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Parmak

El, vücudumuzun en kompleks yapılarından biridir. El ve parmaklarımız, oldukça fazla kas ve tendon yardımıyla hareket ettirilen kemiklerden meydana gelir ve karmaşık el fonksiyonlarını oluşturur. Bu kemiklerde meydana gelebilecek kırıklar uygun şekilde tedavi edilmezse el fonksiyonlarımızda ciddi kayıplara neden olabilir. Kırıklar, kemiklerin üzerine gelen aşırı kuvvetler sonucu meydana gelir. Düşme, ezilme veya sert cisimlerin çarpması gibi durumlar bu kuvvetleri oluşturabileceği gibi, tendonların aşırı çekmesi de bazen kırığa neden olabilir.

Kırıkların Tanımlanması ve Belirtileri

Kırıklar, kemiklerin gövde bölümlerinde meydana gelebileceği gibi eklem yüzlerini oluşturan uç bölümlerinde de oluşabilir. Kırığın en önemli belirtisi, patolojik hareket olarak isimlendirilen, normalde hareket etmeyen bir bölgenin hareket etmesidir. Kırık neticesinde şiddetli ağrı hissedilir. Kırık çevresinde morarma ve şişme meydana gelebilir. Hastanın muayenesi ve röntgen incelemesi sonucunda genelde tanı konulabilir. Elin fazla karmaşık bir yapıya sahip olması nedeniyle kırık değerlendirmesinde deneyim oldukça önemlidir.

Kırıkların Teşhisi

Bazı kırıklarda normal radyografilerde kırık görülmeyebilir. Şüpheli kırıkların saptanması ve tedavi yollarının belirlenmesi amacıyla bilgisayarlı tomografi incelemesi gerekli olabilir.

Tedavi Yöntemleri

El kırıklarının tedavisinde temel hedef, erken ve tam hareket sağlamaktır. Birçok el ve parmak kırığı alçı veya atel gibi cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak çok parçalı kırıklarda, kırık uçları birbirinden ayrılmışsa veya kırık dış ortamla ilişkiliyse cerrahi tedavi gerekebilir.

Cerrahi Müdahale ve Rehabilitasyon

Özellikle eklem yüzlerini ilgilendiren kırıklarda, kırık parçalarının pürüzsüz bir şekilde bir araya getirilmesi ve sağlam bir tespit elde edilerek erken zamanda hareket sağlanması, ileride meydana gelebilecek kireçlenmelerin önüne geçmek açısından oldukça önemlidir. Ameliyat esnasında kırıklar çeşitli tel ya da plak vidalar ile sağlam bir şekilde uç uca sabitlenir. Ameliyat sonrası yapılacak rehabilitasyon programları, karmaşık el hareketlerinin problemsiz bir şekilde geri kazanılmasında büyük önem taşır.

Sonuç

El ve parmak kırıkları, doğru ve zamanında tedavi edilmediğinde ciddi fonksiyon kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle, kırıkların erken teşhisi, uygun tedavi yöntemi ve gerekli durumlarda cerrahi müdahale ile birlikte rehabilitasyon programlarının uygulanması büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni