Parmak Protezi Türleri ve Özellikleri
10 Temmuz 2024

Parmak Protezi Türleri ve Özellikleri

Parmak Protezi

Üst ekstremite amputasyonları, travmalar, doğuştan gelen anomaliler, elektrik çarpmaları ve tümörler gibi nedenlerle gerçekleştirilebilir. Doktorlar, amputasyon kararı verirken mümkün olan en fazla fonksiyonun korunmasına özen gösterirler. Örneğin, sadece baş parmağın işlevi, elin toplam fonksiyonunun %50'sini oluşturur. Üst ekstremite amputasyonları, elden omuza kadar çeşitli seviyelerde olabilir ve şu şekilde sınıflandırılır:

  • El ve parmak kayıpları
  • Dirsek üstü amputasyonu
  • Dirsek altı amputasyonu
  • Omuz seviyesinden bütün kolun kaybı

Üst ekstremite amputasyonları, kişinin günlük yaşam aktivitelerini olumsuz şekilde etkiler. Özellikle dominant ekstremitenin (sağlak veya solak) zarar görmesi daha büyük fonksiyonel yetersizlik ve engellilik anlamına gelir. Formed Healthcare, bu konuda detaylı bilgiler sunarak, protez kullanıcılarına mevcut kol ve el protezleri hakkında bilgilendirme yapmaktadır. Hastanın ihtiyaçlarına uygun protez seçimi, amputasyon seviyesi, istekleri ve bütçesi göz önünde bulundurularak belirlenir. Daha fazla bilgi için firmamızı arayarak protez teknikerlerimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Silikon Parmak Protezi

Parmak ve el protezleri, estetik olarak uyumlu olmalı ve kullanıcıların tenine en uygun cilt tonu eşlemesi yapılmalıdır. Bu tür protezler, gerçekçi bir görünüm sunar ve tüy, tırnak gibi detaylarla kişiselleştirilebilir. Kavrama, bükme ve tutma özelliklerine sahip olan ProDigits protezi, elin kısmi zarar gördüğü durumlarda normal el işlevini görmesini sağlar. ProDigits, elinin tamamını kaybetmeyen fakat bir kısmını kaybeden hastalar için tasarlanmış özel bir cihazdır. Uzmanlar tarafından geliştirilen ProDigits sayesinde hastalar bu tür zorluklardan kurtulabilirler. Noröprotezi ise hastanın sinirine bağlayan elektronik bir manşet kullanır.

Protezler Vücuda Nasıl Takılır?

Protezler, vücuda çeşitli yöntemlerle tutturulabilir:

  • Vakum Yöntemi: En sık kullanılan yoldur. Protez, güdüğe takıldığında silikon ile cilt arasında hafif bir vakum oluşur; bu etki, günlük kullanım süresince ve başka biriyle tokalaşırken gevşeme hissi olmadan yerinde tutar. Parmak protezlerinde kullanılır.
  • İmplant Yolu: Çok sık kullanılmayan bir yöntem olmasına rağmen çok güçlü bir bağlantı oluşturur. Güdük içindeki kemik ucuna takılan altın veya titanyum ile protez bağlantısı yapılır. Kulak epitezlerinde ve parmaklarda kullanılır.
  • Yapıştırma Yolu: Protez, cilt üzerine özel yapıştırıcıyla yapıştırılır. Bu işlem günlük olarak tekrarlanır. Kulak ve burun epitezlerinde tercih edilir.

Parmak protezleri, uzuvlarını kaybeden kişilere büyük bir destek sağlar. Ancak, maalesef bu protezler dokunma hissini geri getirmezler. Son yıllarda Amerikalı ve İsveçli araştırmacılar tarafından geliştirilen hassas el protezleri, protez ve hastanın kolundaki sinirler arasında yeni bir bağlantı türünden yararlanır. Bu sayede, protez parmaklar objeleri daha sıkı bir şekilde hissedebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ercüment Yılmaz

25 Mayıs 2024 Cumartesi

35 yaşındayım. Uzun yıllar önce sağ el yüzük parmağım serçe parmağımın hizasından koptu. Nasıl bir tedavi olabilir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ercüment Yılmaz Bey,

Bu durum için en iyi çözümü bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına danışarak öğrenebilirsiniz. Parmak protezleri veya rekonstrüktif cerrahi gibi tedavi seçenekleri olabilir. Doktorunuz, durumunuzu değerlendirerek size en uygun tedavi yöntemini önerecektir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Talik

Merhaba, ercüment bey öncelikle çok geçmiş olsun diliyorum, sizde protez parmak düşünebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni