Parmak Çıtlatmanın Zararları
07 Temmuz 2024

Parmak Çıtlatmanın Zararları

Parmak Çıtlatmak

Parmak çıtlatmak, birçok kişinin hoşuna giden ve sıkça yaptığı bir harekettir. Parmaklar çıtlatıldığında çıkan ses, bazı kişilerde bu davranışı alışkanlık haline getirmektedir. Parmak çıtlatma işlemi, genellikle parmakların birbirine kenetlenip gerilmesiyle gerçekleştirilir. Çıkan bu sesin parmaklardan geldiği düşünülse de, aslında ses, vücudumuzda bulunan eklem yerlerinden kaynaklanmaktadır. Bu eklem yerleri, özellikle ellerde ve parmaklarda yoğun olarak bulunur. Dolayısıyla, en sık ve kolay olarak bu çıtlatma hareketlerini parmaklarda yaparız.

Parmak Çıtlatmanın Mekanizması

Eklem yerlerinde, örnek olarak parmaklarda, kemiklerin birleştiği yerde bir kapsül bulunur. Kemiklerin hareketini kolaylaştıran bu kapsül, içindeki sıvı haldeki yağ ile eklem yerlerini yağlar. Kapsül içindeki sıvı, erimiş halde nitrojen, oksijen ve karbondioksit gazlarını içerir. Parmaklar gerildiğinde, eklem yerleri düz hale gelir ve kapsül doğal olarak gerilir. Gerilen kapsül içindeki gaz basıncı artar ve gaz kabarcıkları patlar. Patlayan bu kabarcıklar, çıtlatma sırasında duyduğumuz sesleri oluşturur. Patlayan gaz kabarcıkları sayesinde dışarı çıkan gazlar, eklem yerlerinin daha kolay hareket etmesini sağlar. Parmak çıtlatma, eklem yerlerindeki hacmi de artırarak, hareketlerini rahatlatır. Aynı parmakta art arda çıtlatma yapılamaz çünkü boşalan kapsül içindeki gazların tekrar birikmesi zaman alır. Uzmanlara göre bu açıklamalar ispatlanmış olsa da, gaz kabarcıklarının bu kadar yüksek bir ses çıkarması hala tam olarak anlaşılmamıştır. Ayrıca, araştırmalarda sesin iki farklı yerden çıktığı belirlenmiştir; birincisi gaz kabarcıklarının patlaması, ikincisi ise kapsülün uzanacağı sınıra gelmesinden kaynaklanan sestir.


Parmak çıtlatmanın zararları olup olmadığı konusunda çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Çoğu araştırmada, parmak çıtlatmanın herhangi bir kireçlenmeye yol açmadığı gözlenmiştir. Birçok insan, parmak çıtlatmanın kendilerine verdiği gevşeme ve rahatlama hissi ile zararını düşünmez. Çok sık yapılan parmak çıtlatmanın, eklem gevşekliğine neden olabileceği düşünülse de, bu kesinlik kazanmamıştır. Aynı şekilde, parmak çıtlatan kişilerin, çıtlatmayan kişilere göre zamanla parmaklarının kavrama gücünde azalma olduğu da bilinmektedir. Yaygın bir inanca göre, parmak çıtlatmanın sık yapılması, bir süre sonra alışkanlık haline gelebilir ve hatta hastalık oluşturabilir. Böylece, zamanla titreme oluşacağı şeklinde bir kanı bulunmaktadır.

Uzmanlara göre, parmak çıtlatmanın zararları konusunda ellerde titreme ya da kireçlenme gibi rahatsızlıkların oluşmayacağı, ellerde titremenin başka bir nedene bağlı olacağı düşünülmektedir. Parmakları çıtlatırken eklemleri zorlamadan yapıldığı sürece, zararlı olmadığı belirtilmiştir. Buna göre, parmak çıtlatmanın tek zararının, zaman içerisinde parmaklarda kavrama yeteneğinde azalma ve zayıflama olduğu görülmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Parmak Arası Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Parmak Arası Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Çıtlatmanın Zararları

Parmak Çıtlatmanın Zararları

Parmaklarda Deri Soyulması Belirtileri ve Tedavisi

Parmaklarda Deri Soyulması Belirtileri ve Tedavisi

Nişan Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır?

Nişan Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır?

Parmak Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi