Parmak Burkulması Belirtileri ve Tedavisi
10 Temmuz 2024

Parmak Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Burkulması

Parmak burkulması, parmak boyunca uzanan ligamentlerin, yani bağların, zarar görmesi durumudur. Parmak burkulmasının en sık görülen nedenlerinden biri, elin üzerine bir darbe almak veya spor yaparken burkulmalar yaşamaktır. Parmak burkulması oldukça ağrılıdır ve genellikle şişlik eşlik eder. Parmak burkulması semptomları arasında eklem yerinde ağrı, şişlik, parmakta dengesizlik ve parmağı bükmeye çalıştığınızda şiddetli ağrı hissi bulunmaktadır.

Eğer bu belirtilere rastladıysanız bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz belirtileri değerlendirdikten sonra, tedavi burkulmanın şiddetine göre değişecektir. Örneğin, parmak burkulmasında sadece eklem ve ligamentlerde esneme olabilir ya da eklemde bir durgunluk ve ligamentlerde kısmi yırtıklar görülebilir. En şiddetli durumda ise bağ dokularında yırtılmalar meydana gelir ve bu durumda hasarlı bağlara operasyon yapılması gerekebilir.

Parmak İncinmesi Sebepleri Nelerdir?

Her bir parmak, falanks adı verilen üç kemikten ve interfalansiyal adı verilen iki eklemden oluşur. Bu eklemler kemikleri birbirinden ayırarak parmağın bükülebilir bir şekilde hareket etmesini sağlar. Her eklemde kemikleri birbirine bağlayan yan bağlar bulunmaktadır. Başparmak, diğer parmaklardan farklı olarak iki kemik ve bir eklemden oluşur. Parmaklardan herhangi biri, bağlantı kaybedecek kadar esner veya bükülürse bu durum parmak incinmesine yol açar.

Parmak İncinmesi Semptomları

  • Parmağınızı hareket ettirirken zedelenen bağlardan dolayı acı hissetmeniz
  • İncinmenin meydana geldiği eklem çevresinde ağrı
  • Parmak ekleminde şişme
  • Parmağınızı hareket ettirmede güçlük çekme
  • Eğer çok kuvvetli bir şekilde parmağınız burkulduysa veya bağlar tamamen koptuysa parmağınızı düz tutamamanız

Parmak İncinmesi Rehabilitasyonu

  • İncinmiş parmağınızı kanamayı, iltihaplanmayı ve şişmeyi en aza indirmek amacıyla ilk 24-72 saat içerisinde tedavi etmeniz gerekmektedir. Parmak incinmesinin tedavi yöntemleri şunlardır
  • Parmağınızı koruyun
  • Hızlı bir iyileşme sağlamak ve acıyı azaltmak için incinmiş parmağınızı kullanmaktan kaçının.
  • Parmağı korumanın ve sabit tutmanın en iyi yollarından biri, atel veya bandaj kullanarak yanındaki parmağa sabitlemektir. Parmağınıza fazla basınç uygulamanıza yol açacak aktivitelerden kaçının.

Buz Rehabilitasyonu: İncinmiş parmağınıza uygulayacağınız buz, şişliği ve acıyı azaltmada etkili bir yöntem olacaktır. Ancak buzu doğrudan derinizle temas ettirmeyin. Buzu veya buz torbasını bir havlunun içine sararak her 10-20 dakikada bir parmağınıza uygulayın ve günü içerisinde 4 kez tekrarlayın. Bu uygulamayı ağrılar ve şişlikler dinene kadar aynı ritimde devam edin.

Bandaj veya Kompresyon Taktiği: İlk 24-72 saat boyunca parmağınızı bandajlamak, hem sabit durmasını hem de şişliğin inmesini destekleyecektir. Bandajla uyguladığınız basınç yöntemiyle bandajın kan akışını engellemeyecek şekilde çok sıkı olmamasına dikkat edin.

Parmağınıza uygulayacağınız en iyi bandaj yöntemi, 8-9 cm'lik bir atel ile tüm parmağı sarmaktır. Bu şekilde yapılmış olan bandaj hem iyileşmeyi hızlandırır hem de parmağın sabit kalmasını sağlar.

İlaç Tüketimi: Doktorunuz, acıyı azaltmak ve iltihaplanmayı engellemek amacıyla gerekli ilaçları önerecektir. Bu tür durumlarda yaygın olarak kullanılan ilaçlar şunlardır:
  • Reçetesiz alabileceğiniz asetaminofen, aspirin, naproksen veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler ve inflamasyon önleyiciler.
  • Cildinize doğrudan uygulayabileceğiniz yerel ağrı kesiciler.
  • Eğer ciddi bir ağrı varsa, reçeteli olarak alabileceğiniz diğer ilaçlar.

Egzersiz: Uygun ve doğru bir tedaviden sonra incinmiş parmağın iyileşmesi 1-2 hafta sürebilir. Bu süreçte yapmanız gereken egzersizlerin sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza danışarak, aşağıdaki egzersizleri gün içerisinde 3 kez yapmanız iyileşme sürecinde yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Esma Nur

01 Mayıs 2024 Çarşamba

Benimde parmağım böyle oldu ama işe yaramadı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Geçmiş olsun Esma Nur hanım, üzüldüm işe yaramamasına. Belki farklı bir tedavi yöntemi denemeniz faydalı olabilir. Bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Özgül

Parmak burkulmaları genellikle ters hareketten den ve sert bir şeyin çarpmasıyla oluyor. Ödem ve ağrı yapar bu tür durumlarda. Eğer kırık yoksa ödem dağıtıcı kremler kullanılabilir. Kırık varsa zaten ağrıdan duramazsınız. röntgen çekilerek belki alçıya bile alabilirler. Geç kalınan kırıklar da o bölgede kangıren olabilir. Zamanın da doktora gitmeniz gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Parmak Kasılması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Kasılması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Serçe Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Serçe Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Parmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi