El Baş Parmak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

El Baş Parmak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

El baş parmağı, günlük hayatta tüm aktivitelerin ve hareketlerin yapılmasında yardımcı olan ve devamlı olarak ihtiyaç duyduğumuz bir uzuvdur. Diğer dört parmaktan farklı olarak ters yönde çalışır ve bu özelliği ile baş parmağın tutucu parmak olma özelliği bulunur. Bu özelliği sayesinde tüm eşyaları tutarken kullandığımız baş parmak, daha çok zorlanmalarla karşılaşmaktadır. El baş parmağı şişmesi birçok nedenden dolayı oluşabilir. Karşılaşılan kazalar, darbeler ve zorlanmalar baş parmağın hasar görerek şişmesine neden olabilir. El baş parmağının şişmesi durumunda, parmakta acı olup olmamasına bakılmaksızın mutlaka doktora gidilmelidir ve şişkinliğin nedeni araştırılmalıdır. Doktorun muayenesi ve çekilen röntgenler, el baş parmağı şişmesinin nedenini ve ne durumda olduğunu belirler. Siz de el baş parmağınızda şişkinlik olduğunu fark ederseniz mutlaka ihmal etmeden bir doktora gitmelisiniz.

El Parmak Şişmesi Üç Yerde Oluşabilir
  • Kemiği çevreleyen doku içinde oluşan şişlikler
  • Kemiğin içinden kaynaklanan şişlikler
  • Parmak eklemleri sebebiyle oluşan şişlikler
El Baş Parmak Şişmesi Neden Olur?
  • İncinme: El baş parmağındaki incinme dokuların içinden veya fiziksel zorlanmadan kaynaklanabilir. Baş parmak gün içerisinde birçok nesneyi tutmaya çalışırken çeşitli zorluklara, esneklik ve dayanıklılığa karşı koyar. Baş parmağın bu zorluklara karşı koyarken incinmesi, el baş parmağı şişmesine neden olabilir.
  • İltihaplanma: El baş parmak iltihaplanması, daha çok derinin zarar görerek derideki mikropların hasarlı bölgeden içeri girmesi ile oluşur. Mikroorganizmalar ve bakteriler doku altına girdiğinde, o bölgede enfeksiyon ve iltihaplanmaya neden olabilir. Parmakta oluşan bu iltihaplanma, el baş parmağı şişmesine yol açar.
  • Romatoid Artrit: Baş parmakta eklemin dış tarafının iltihaplanmasına neden olur. Bu durum, kişinin bağışıklık sisteminin anormal tepkisi olarak bilinir ve el baş parmağı şişmesine neden olan durumlar arasındadır.
  • Osteoartrit: Elde herhangi bir zorlanma sonucu kemik dokusunun ve kıkırdağın zedelenmesi sonucu yaşanan bir durumdur. Zamanla kemiğin aşınmasına neden olan bu problem, el baş parmakta şişlik oluşmasına yol açabilir. Baş parmak kireçlenmesi, parmakta oluşan hastalıklar arasında nadiren görülen bir durumdur.
  • Lenf Ödemi: Lenf suyunun parmakta birikerek lenf damarına zarar vermesi sonucu parmakta şişlik oluşabilir. Bu durum, bazen parmağın kan toplaması ile aynı görünüme sahip olabilir. El baş parmak şişmesine neden olan bu durum, diğer parmakların da şişmesine yol açabilir.
  • Kırık: Herhangi bir kaza sonucu parmağın aşırı zorlanması ile oluşan kırık, parmağın şişmesine neden olan durumların başında gelir.
  • Baş Parmağı Çok Fazla Hareket Ettirmek: El baş parmağını olması gerekenden fazla hareket ettirmek, parmağın bu hareketliliğe tepki olarak şişmesine neden olabilir.
  • Darbe: El baş parmağa alınan sert darbe, kırık veya incinme oluşmadan da parmakta şişmeye neden olabilir. Sert bir cisim veya herhangi bir durum sonucunda parmağa alınan darbe, o bölgenin ani olarak şişmesine yol açar.

El baş parmağı şişmesi, günlük hayatı olumsuz etkileyebilir ve tedavi edilmezse daha ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle, belirtileri fark ettiğinizde bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. İlk müdahale olarak, parmağı dinlendirme ve soğuk kompres uygulama gibi yöntemler kullanılabilir. Ancak kesin tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora danışmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Marifet

25 Mayıs 2024 Cumartesi

2-3 ay önce baş parmağımda önce kaşıntı başladı. İki gün süren bu kaşıntının ardından ise parmağımda şişme ve ağrı meydana gelince dikkate almayıp geçer diye bekledim. Ağrısı ve şişlik geçti ama şuan parmağımın tırnak kısmında çökme meydana geldi ve hala geçmedi. Parmağımın normale dönmesi için ne yapmam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Marifet,

Yaşadığın durum bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Baş parmağındaki kaşıntı, şişme ve ağrı, tırnak kısmında çökme gibi şikayetler ciddi bir sorunun işareti olabilir. Bu nedenle bir dermatoloğa veya el cerrahisine başvurmanı tavsiye ederim. Doktorun yapacağı muayene ve gerekli görürse testler sonucunda doğru tedavi yöntemini belirleyecektir. Kendi başına çözüm aramadan önce bir uzmana danışman en doğru adım olacaktır.

Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni