Sağ Serçe Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Sağ Serçe Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sağ serçe parmak uyuşması, ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu durum genellikle kollarda bulunan ulnar sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkar ve karpal tünel sendromu gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Uyuşmanın nedenini ve sebeplerini anlamak için doğru teşhis önemlidir; bu nedenle uzman bir hekime başvurmak gereklidir. Ulnar sinir, kol boyunca uzanan ve el bileğinden geçen bir sinirdir. Bu sinir, elin parmaklarının, özellikle serçe parmağının his duyusundan ve hareketlerinden sorumludur. Dirseğin iç yanından elimizle hissedebileceğimiz bir tünel mevcuttur. Dirseğe alınan darbeler, ulnar siniri etkileyerek sinirin ödemle sıkışmasına neden olabilir. Bu durum, ulnar sinir sıkışması veya kubital tünel sendromu olarak da bilinir.

Sağ Serçe Parmak Uyuşmasına Sebep Olan Rahatsızlıklar

  • Multipl Skleroz
  • Periferal Nöropati
  • Şeker Hastalığı

Parmak uyuşması, genel itibariyle her insanda görülebilecek yaygın bir durumdur. Bu durumda oluşan karıncalanma ya da duyu kaybı hissi, uzun süre hareketsiz ve aynı pozisyonda kalan kolun sinire baskı uygulamasından dolayı sinire yetersiz kan akımı sonucu meydana gelir. Parmaklardaki iltihaplı enfeksiyonlar veya parmak yaralanmaları da uyuşmaya sebep olabilir. Çoğu parmak uyuşması tehlikeli değildir. Ancak inme ve tümörler gibi ciddi sıkıntılardan dolayı parmaklarda uyuşma ortaya çıkabilir. Tehlikeli olan durumlar kronik uyuşmalardır. Kronik uyuşmalarda parmak uyuşması uzun sürüp kalıcı oluyorsa, bu durumda ciddi tıbbi durumlardan söz edilebilir. Şeker hastalığı, periferal nöropati, multipl skleroz gibi ciddi sağlık problemleri bu uyuşmalara sebep olabilir. Birkaç dakikadan fazla süren uyuşma ve değişik duygular görülüyorsa, örneğin; felç, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu ya da kuvvetsizlik gibi durumlarla beraber parmak uyuşması yaşanıyorsa, durum ciddidir ve uzman bir doktora başvurmak gereklidir.

Sağ Serçe Parmağında Uyuşmanın Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Özellikle sağ elin fazla kullanılması durumunda, fazla telefonla konuşuyorsa, dirseğini fazla hareket ettirmemesi gerekir.
  • Spor esnasında dirseği koruyan dirseklikler kullanılması gerekir.
  • Dirseği düz tutarak serçe parmağına giden sinir sıkışmasını engellemek gerekir.
  • Kolların göğüs üzerinde çaprazlaşmasını önlemek gerekir.
  • Geceleri kullanılan kolun pozisyonunu ayarlayan ateller kullanılması gerekir.

Yukarıda bahsedilen tedavi yöntemleri serçe parmak uyuşmasına engel teşkil etmiyorsa ve kas güçsüzlüğü veya ağrı şikayetleri devam ediyorsa, cerrahi yöntemler gerekli olabilir. En çok kullanılan cerrahi tedavi yöntemlerinden biri, anterior submuscular transpozisyon olarak adlandırılan, sinirin kemik tünelin arkasından önüne alınmasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Parmağında Nasır Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Parmağında Nasır Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Serçe Parmağı

Ayak Serçe Parmağı

Sağ Ayak Baş Parmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Ayak Baş Parmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Baş Parmak Ezilmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Baş Parmak Ezilmesi Belirtileri ve Tedavisi

DNA Parmak İzinin Alanı

DNA Parmak İzinin Alanı

Güncel

Kırık Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Yapılır?