Parmakların Önemi
Parmaklar, ellerimizin ve ayaklarımızın uç kısımlarında bulunan, fonksiyonel olarak birçok olayda görevli olan organlarımızdır. El parmaklarımız; ince işleri yapmada, tutmada ve kavramada önemlidir. Ayak parmaklarımız ise yürümekte önemli bir rol oynar. Parmaklar, gün içinde en fazla kullandığımız organlardan birisidir. Bu yüzden etkilenmelere de çok açıktır. Bir parmakta sırasıyla; cilt, yağ doku, kas, kemik ve kemikler arasındaki eklemler ile ligamentler bulunmaktadır. Sayılmış olan bu yapıların herhangi birindeki patoloji parmak şişmesine neden olabilir.
Parmak Şişmesi Neden Olur?
Parmak şişmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Bu nedenler arasında:
- Travma: Parmaklar travmalara oldukça açık olan yapılardır. Travma durumunda, inflamasyona bağlı şişlik, kızarıklık, ağrı ve ısı artışı olur.
- Parmak Kırılmaları: Parmak kırılmaları, özellikle sporla uğraşan insanlarda çok fazla görülmektedir. Örneğin; parmağa dik şekilde gelen bir top parmağın kırılmasına yol açabilir. Yaşlı ve kemik erimesi olan kişilerde parmaklar kolaylıkla kırılmaktadır. Kırığın bulgularından biri de şişliktir. Şişlik yanında, ağrı, anormal hareket, ısı artışı ve morarma gözlenebilir.
- Parmak Çıkıkları: Parmağın zorlandığı zamanlarda karşımıza çıkabilirler. Özellikle genç - orta yaş erkeklerde karşımıza çıkmaktadırlar. Çıkık belirtileri; eklemde hareket kısıtlılığı, ağrı ve şişliktir.
- Parmak Cildi Enfeksiyonları: Parmak cildi bakteriler, virüsler, parazitler ve mantarlar ile enfekte olabilir. Bizim en çok gördüğümüz; ağrılı, şiş ve içi beyaz iltihaplı olan halk arasında dolama olarak adlandırılan stafilokok enfeksiyonudur.
- Parmak Eklem Artriti: Parmak eklemleri, enfeksiyöz bir nedene bağlı tutulabileceği gibi enfeksiyöz olmayan nedenlere bağlı da tutulabilir. Enfeksiyöz olmayan nedenler arasında en çok romatoid artrit vardır. Romatoid artrit, inflamatuar bir hastalıktır. Hiçbir zaman tam olarak iyileşmez ve parmak eklem tutulumları çok ünlüdür. Özellikle proksimal interfalengeal eklemleri tutmayı çok sever.
- Parmak Tendinitleri: Tendinitler, kas tendonlarının enflame olmasıdır. Bu enfeksiyöz olabileceği gibi non enfeksiyöz de olabilir.
- Parmak Kası Enfeksiyonları: Kas enfeksiyonlarına tıp dilinde myozit adı verilir. Myozitte kas ağrılı, hassas ve şiştir.
- Parmak Tümörleri: Tümörler, parmağın herhangi bir yapısından kaynaklanabilir. Bu yapılar sırasıyla; cilt, yağ doku, kas, kemik ve kemikler arasındaki eklemler ile ligamentlerdir.
Ek Bilgiler
Parmak şişmesi sadece travma veya enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkmaz. Ayrıca, alerjik reaksiyonlar, dolaşım problemleri ve bazı sistemik hastalıklar da parmak şişmesine neden olabilir. Parmaklarda şişlik görüldüğünde, altta yatan nedeni belirlemek için bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.
Şişmenin kontrol altına alınabilmesi için, soğuk kompres uygulamak, parmağı yüksekte tutmak ve dinlendirmek gibi ilk yardım önlemleri alınabilir. Ancak, bu yöntemler sadece geçici rahatlama sağlar ve altta yatan nedenin tedavi edilmesi gereklidir.
Sonuç olarak, parmak şişmesi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve bu durumun nedenini belirlemek, doğru tedavi için kritik öneme sahiptir.
|
Parmaklarımda sabahları kalkınca neden şişlik oluyor? Bu durumun altında yatan nedenleri nasıl anlayabilirim?
Cevap yazMerhaba Timur,
Sabahları parmaklarında şişlik olmasının birçok farklı nedeni olabilir. Bu şişlik genellikle geceleri ellerinin kalp seviyesinin altında kalmasından kaynaklanabilir. Ayrıca, fazla tuz tüketimi, su tutulumuna neden olarak şişlik yapabilir. Daha ciddi durumlar arasında ise artrit veya karpal tünel sendromu gibi rahatsızlıklar bulunabilir.
Bu durumun altında yatan nedeni anlamak için bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Doktor, gerekli muayene ve testler ile sorunun kaynağını belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerebilir.
Sağlıklı günler dilerim!