Baş Parmak Çıkması Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Baş Parmak Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Baş Parmak Çıkması

Baş parmak çıkması, parmağın herhangi bir bölümünde oluşabilen ve genellikle serçe parmak, yüzük parmağı, orta ve işaret parmağında meydana gelen yaralanmalardır. Baş parmakta da çıkma meydana gelebilmektedir. Parmak çıkığı olarak da adlandırılan bu yaygın sakatlanmalar, kemiklerin bulundukları yerden ani bir hareketle yerinden çıkması sonucu oluşur. Parmak çıkması, meydana geldiği an anlaşılır. Hem ağrısından hem de görünümünden hemen fark edilebilir. Parmakta şişlik, yamulma ve yoğun bir ağrı gözlemlenir. Genellikle baş parmak çıkıkları öne doğru, dışa doğru ya da yana doğru bükülmüş olarak görülür. Parmak çıkığından eminseniz, parmağı oynatamazsınız ya da dokunamazsınız. Aniden oluşan çıkıklarda değil ama bazı şiddetli yaralanmalar sonucu oluşan çıkıklarda, parmakta uyuşukluk hissedilebilir ya da iğne batar gibi bir durum söz konusu olabilir. Çıkmış olan baş parmakta renk değişmeye başlar ve solgun bir hale gelir. Genellikle baş parmak çıkıklarında, kaslarda yırtılmalar da görülebileceğinden hemen doktora başvurmak gerekir.

Baş Parmak Çıkmasının Nedenleri

Baş parmak çıkması en çok spor yaparken görülür. Basketbol ya da voleybol oynarken ya da jimnastik yaparken, bir anda baş parmağın topa ters bir hareketle vurması sonucu oluşabilir. Parmaklarınızı çok kullandığınız bir işte çalışıyorsanız, makinelere parmağınız sıkışabilir ve bunun sonucunda parmak çıkması yaşanabilir. Ani düşme sonucunda da parmak çıkması meydana gelebilir.

Baş Parmak Çıkmasının Belirtileri

Baş parmak çıkmasının belirtileri şunlardır:

  • Parmakta şişlik ve yamulma
  • Yoğun ağrı
  • Parmakta uyuşukluk veya iğne batması hissi
  • Renk değişimi ve solgun görünüm
  • Parmağı oynatamama veya dokunamama

Baş Parmak Çıkmasında Doktor Muayenesi ve Tedavisi

Baş parmak çıkmasında doktora gidildiğinde, ilk olarak çıkık olan baş parmak elle muayene edilir. Doktor, çıkık olduğunu anlayabilir ancak emin olmak için röntgen isteyebilir. Çıkıktan başka baş parmağın kırılma olasılığı da değerlendirilebilir. Çıkık parmak kazalarında kişi kendi parmağını yerine takmaya çalışabilir, fakat bu sancılı bir durum yaratabileceğinden pek tavsiye edilmez. Baş parmağınızın çıktığını düşünüyorsanız, en kısa zamanda doktora başvurmanız önerilir. Parmak çıkması gibi durumlarda, eğer parmağınızda yüzük varsa hemen çıkarmanız daha iyi olacaktır. Parmak çıktıktan sonra şişme meydana geleceğinden yüzüğü çıkarmak zor olabilir. Çıkan parmağa hemen buz torbasıyla kompres yapılmalı ve el kalp hizasının altında tutulmamalıdır.

Baş Parmak Çıkmasının Tedavisi

Tedavinin en etkili yöntemi doktorun yapacağı müdahaledir. Doktorlar tek bir müdahaleyle çıkık olan parmağı yerine takabilir. Bu işlemi daha rahat yapabilmek ve ağrıyı en aza indirgemek için, lokal anestezi uygulanması doğru olur. Doktor, çıkık baş parmak kemiğini eline alarak hizasını belirleyip, çıkık parmağı yerine takar. Baş parmak çıkıklarında, parmak yerine takıldıktan sonra tek başına, parmak için satılan atellerle tutturularak sabitlenir. Eğer diğer parmaklarda çıkık olsaydı, çıkık parmakla sağlam parmak ikili olarak sabitlenirdi. Baş parmağın tedavisi 3-6 hafta arasında değişebilmektedir. Bu süreç içerisinde ilk haftalarda ağrı olabileceğinden hastanın ağrı kesici ve antibiyotik kullanması uygun görülebilir. Daha sonrasında egzersizler yardımıyla parmak eski haline dönmeye başlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

El Parmak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

El Parmak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Parmakları ve Genel Özellikleri

El Parmakları ve Genel Özellikleri