Parmak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Parmak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Kireçlenmesi

Parmak kireçlenmesi, parmakların başında ve ortasında bulunan eklemlerde meydana gelen bir sorundur. Eklemlerde görülen kireçlenme durumu, tedavisi kolay olmayan bir hastalıktır. Bazen bu sorun çok ilerlediğinde, kireçlenmenin tedavisi bile yapılamayacak derecede zorluklar meydana gelir. Eklemlerde görülen kireçlenmeye tıbbi olarak "Osteoartrit" adı verilir, fakat halk arasında parmak kireçlenmesi olarak bilinir. Parmaklarda görülen kireçlenme, kendisini genellikle ağrı ile ortaya çıkarır. Özellikle akşamları dinlenirken ortaya çıkan ağrılar, rahatsızlıklara neden olabilir. Erken müdahale, bu tür kireçlenme sorunlarının ilerlemesini ve parmak eklemlerinin daha fazla zarar görmesini önlemekte büyük önem taşır.

Parmak kireçlenmesi, insanlarda çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. En büyük rahatsızlık genellikle meydana gelen şiddetli ağrılardır. Bu ağrılar, dinlendikçe artma eğilimindedir. Bazı insanlar kireçlenme sorununu önleyemedikleri için uzun yıllar sonra eklemlerinin zarar görmesi nedeniyle parmaklarını kullanamaz hale gelirler. Bu nedenle gerekli önlemleri alarak sorunların çözümünü sağlamalısınız.

Parmak kireçlenmesi, genellikle yavaş yavaş ilerleyen bir durumdur. Bu nedenle belirtiler ve rahatsızlıklar da yavaş yavaş ilerler. Ancak nadiren de olsa bu durum bazı kişilerde aniden etkilerini göstererek ortaya çıkabilir. Aniden ortaya çıkan kireçlenme durumları, genellikle parmak eklemlerinin aşırı zorlanması veya aşırı egzersiz yapılması sonucu meydana gelebilir. Parmak kireçlenmesi durumunda yapılan tedavilerde genellikle MR, röntgen veya ultrason cihazları ile muayene yapılır. Böylece sorun doğrudan tespit edilir. Kireçlenmenin birçok nedeni vardır.

Nedenleri

  • Aşırı kilolu olmak, parmak kireçlenmesinin en büyük nedenlerinden biridir. Obez bireylerde, başta parmak kireçlenmesi olmak üzere birçok eklem sorunu ortaya çıkabilir. Eğer siz de aşırı kiloluysanız ve parmak kireçlenmesi yaşıyorsanız, bu durumun nedeni olarak fazla kilolarınızı gösterebilirsiniz.
  • Eklem yaralanmaları, genellikle kişinin geçmişte yaşadığı kazalardan bir süre sonra ortaya çıkan kireçlenme durumlarıdır. Bu durumlar yaralanmadan bir ya da iki ay sonra ortaya çıkar. Bu nedenle yaralanmalardan sonra düzenli olarak muayene olmalısınız.
  • Eklemlerin uzun süre boyunca aşırı kullanılması ve bir süre sonra kullanımın azalması durumunda da kireçlenme ortaya çıkabilir. Bu nedenle el ile yapılan egzersizlerin ani olarak bırakılması, parmak kireçlenmesine yol açabilir.
  • Zayıf parmak kaslarına sahip olan bireylerde parmak kireçlenmesi yaygın bir şekilde görülür.

Parmak kireçlenmesi, eklemlerde meydana gelen kıkırdak hasarının sonucu olarak ortaya çıkar. Genellikle yaş ilerledikçe kendini gösterir, ancak bazen genç yaşlarda da meydana gelebilir. Genç yaşlarda ortaya çıkan kireçlenmenin mutlaka bir nedeni vardır; bu durum bazen meslek hastalığı olarak da görülebilir. Özellikle el ile çok çalışan bireylerde, emeklilik dönemlerinde bu tür eklem problemleri ortaya çıkabilir. Bu yüzden el ile yapılan işlere göre önceden önlemler alabilirsiniz. Parmak kireçlenmesi, genellikle tek bir parmakta veya farklı parmaklarda görülür. Tüm parmaklarda birden değil, çoğunlukla tek bir parmak etkilenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

veysel

25 Mayıs 2024 Cumartesi

Elimin küçük parmagı kırildi ve amilyatla plak takildı uzun sure alçida kaldi parmagım şu anda geriye dogru oybamıyor ne yapmaliyin

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Cumali

merhaba, bu tür kırık durumlarında genellikle kırık olan bölgede kireçleme durumları veya kullanamama durumları olması normaldir alçı çıkarıldıktan sonra fizik tedaviye gidilerek uzvun tekrar kullanılmasına alışmak ve egzersizleri uygulamak gerekir. düzenli fizik tedavi uygulamaları ile parmağınız yeniden eski fonksiyonlarını kazanır ve eskisi gibi kullanmaya başlarsınız. unutmayın fizik tedavi olmadan olmaz.

2. Cevap
cevap

Cinuçen

Aniden ortaya çıkan kireçlenme durumları, genellikle kişilerin parmak eklemlerini aşırı zorlamaları ya da aşırı egzersiz yapmalarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Parmak kireçlenmesi durumunda yapılan tedavilerde daha çok MR yöntemleri, röntgen cihazları ya da ultrason cihazları ile kişiler muayene edilir. Böylece sorun direk olarak ortaya çıkarılır.  kireçlenmenin daha birçok nedeni vardır. 

soru

Berfin

16 Nisan 2024 Salı

Merhaba ben 14 yaşındayken iki parmağım ortasından kesildi sonra dik bi şekilde kalmaya başladı şimdide kireçlenme var bunun bana ilerleyen zamanlarda ne gibi sorunları olur.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Atıf

Kireçlenme sorunları tedavi edilmez ise ciddi tahrişlere neden olarak eklemlerin zarar görmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle kesinlikle doktora giderek bu sorun için tedavi işlemlerini başlatmalısınız.

2. Cevap
cevap

Namıka

Merhaba, ileri ki dönemlerde kireçlenme bölgelerinde tahrişe bağlı ciddi ağrılar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda doktorlar ilaç tedavisi ile birlikte fizik tedavi uygulamaları yaparak bu kireçlenmeyi azaltmaya çalışmaktadırlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni