Parmak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Parmak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Parmak İltihabı

Parmak iltihabı, parmakların yaralanması veya enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkan yaygın bir sağlık sorunudur. Parmak iltihabı, hafif iltihaplanmadan, ciddi enfeksiyonlara kadar çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Genellikle hafif başlayan bu durum, doğru ve zamanında tedavi edilmezse kalıcı hasarlara yol açabilir.

Parmak İltihabının Evde Bakımı

Parmak iltihaplarının şiddetlenme ihtimaline karşı evde bakım oldukça sınırlıdır. Hafif bir iltihaplanma, eğer diyabet gibi kronik bir rahatsızlık yoksa evde tedavi edilebilir. Diğer tüm iltihaplar için tıbbi destek gereklidir. Tedavi geciktiği takdirde, parmağın sakatlanması ya da tamamen kaybedilmesi riski bulunmaktadır. Küçük bir dolama, elin yüksekte tutulması ve sık sık sıcak suya batırılmasıyla tedavi edilebilir. Ancak birkaç gün içinde sonuç alınamazsa, tıbbi destek almak şarttır.

Tıbbi Tedavi Yöntemleri

Parmak iltihaplarının tedavisinde en sık uygulanan yöntem antibiyotik ilaç tedavisi ve bilinçli bakımdır. Bu bakım, iltihabın kurutulması için yaranın kesilmesi gibi basit bir yöntem olabileceği gibi, iltihap kapmış dokuyu temizlemek için cerrahi bir müdahale de olabilir. Bazı iltihaplar hastane ortamında ayakta tedavi edilebilirken, bazı durumlarda damar yoluyla yatarak tedavi gerekmektedir. İltihaba sebep olan organizmalar birbirlerine benzeyebilirler.

Dolama (Paronychia)

Dolama adı verilen iltihaplı durum, genellikle yara bakımıyla iyileşebilecek bir durumdur. Eğer iltihap fazla birikmişse, iltihabın temizlenmesi gerekebilir. Bu tür parmak iltihaplarında bisturi kullanarak yaraya kesik atıp, biriken iltihap temizlenebilir. Geniş yer kaplamış olan iltihaplarda, parmağa lokal anestezi uygulanarak ağrısız işlem gerçekleştirilir. Daha sonra, antibiyotik kullanımıyla evde tedavi sürdürülebilir.

Felon

Felon adı verilen iltihaplı durum, parmak ucunun birden fazla katmanında oluşur. Bu sebeple iltihabın kesilerek boşaltılması şarttır. Çoğunlukla parmak ucunun her iki tarafına birden kesik atılır ve bölmelere ayırıp boşaltmaya yardımcı olmak için içerisine cerrahi bir alet sokulur. Yara artıkları mümkün olduğunca iyi temizlemek için bir solüsyona batırılır ya da yıkanır. Bu tür iltihaplarda da doktor önerilerine uyularak evde özel bakım uygulanmalıdır.

Selülit

Selülit adı verilen iltihaplar çoğunlukla yüzeyseldir ve ağızdan alınacak antibiyotiklerle tedavisi mümkündür. Bazı ilerlemiş durumlarda ise hastanede damar yoluyla antibiyotik tedavisi uygulanacaktır.

Derin İltihaplar

Parmakta oluşan derin iltihaplı durumlarda acil tıbbi bakım şarttır. Eğer iltihap orta şiddetteyse, damar içi antibiyotiklerle tedavi edilecektir. Bu tür iltihaplanmalar, sık sık kesme ve kurutma işlemi gerektirebilir. Devam eden tedavi sürecinde ise antibiyotik uygulanır.

  • Parmak iltihabı hafif durumlarda evde tedavi edilebilir, ancak tıbbi destek gerektiren durumlar da vardır.
  • Dolama ve felon gibi iltihaplar cerrahi müdahale gerektirebilir.
  • Selülit genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir.
  • Derin iltihaplar acil tıbbi bakım gerektirir ve damar içi antibiyotiklerle tedavi edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Halide

04 Haziran 2024 Salı

Şehadet parmağımda iltihaplanma var ilaç kullaniyorum ama yinede iyileşmiyor ne yapabilirim sizce

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Halide, ilacı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmaya devam edin ve hijyene dikkat edin. Ancak, şikayetleriniz devam ederse veya ağrı artarsa tekrar doktora başvurmanız iyi olur. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Meyveş

Pişmiş soğan bağlamak iltihabın temizliğine yardımcı olabilir. Ama siz yinede bir hekime görünün.

3. Cevap
cevap

Özgüven

Merhaba halide hanim. Parmak iltihapların da en fazla uygulan tedavi şekli, antibiyotik ilaç tedavisi ve bilinçli bakımdır. Bu bakım iltihabın kurutulması için, yaranın kesilmesi gibi basit bir yöntemde olabilir, iltihap kapmış olan dokuyu temizlemek için cerrahi bir müdahale de olabilir.  Parmakta oluşan derin iltihaplı durumda ise, acil tıbbi bakım şarttır. 

soru

semihagüçlü

26 Nisan 2024 Cuma

ayak orta parmağımda morarma vekapanmayan yara var bunun için hangi doktara gitmeliyim ne yapmalıyım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Semihagüçlü, ayak orta parmağınızdaki morarma ve kapanmayan yara için bir dermatolog ya da bir ortopedi uzmanına başvurmanızda fayda var. Bu tür durumlar, cilt ve kemik sağlığıyla ilgili olabileceği için uzman bir doktorun değerlendirmesi gerekir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Tekdoğan

Merhaba, bu yaralar bazen çok ciddi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bazen de ayakkabının ayaklara vurması, yanlış çorap seçimi, kişinin çalıştığı iş gibi etkenler de bu durumlara neden olmaktadır. Ayak parmaklarındaki yaralar için ise cildiye yani dermatoloji uzmanına görünmeniz gerekmektedir. Zaten gerekirse doktorunuz sizi sevk edecektir.

soru

Kadriye caglar

20 Nisan 2024 Cumartesi

Baş parmağın yanındaki parmaktamoararma ve şişme iltihap var hangi doktora gitmeliyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kadriye caglar,

Baş parmağın yanındaki parmaktaki şişlik ve iltihap için bir ortopedi uzmanına veya el cerrahisine başvurmanı tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

Saygılar.

2. Cevap
cevap

Kıvanç

Merhaba kadriyle hanım, el parmağınızda meydana gelen şişme içi öncelikle ortopedi uzmanına muayene olmanız ve bir röntgen filmi çektirmeniz gerekir. Yaralanma sonucu iltihap toplamış olabilir ve ona göre bir tedavi uygulanır. Geçmiş olsun.

3. Cevap
cevap

Akad

Bu şikayetiniz için ortopedi bölümüne gidebilirsiniz. Parmak iltihaplarında uygulanan tedavi, antibiyotik ilaç tedavisi ve bilinçli bakımdır. Bakım iltihabın kurutulması için, yaranın kesilmesi gibi basit bir yöntemde olabilir, iltihap kapmış olan dokuyu temizlemek için cerrahi bir operasyon da olabilir. Bazı iltihapların hastanede tedavisi mümkünken, bazı iltihaplarda da damardan tedavi uygulanması gerekebilir.

soru

Gönül

16 Nisan 2024 Salı

Oğlumun parmağının ucunda küçük tane tane iltihap oldu daha öncede olmuştu yine tekrarladı bu defa ne yapabilirim yardımcı olacak bilginiz varmış bekliyorum şimdiden teşekkür ederim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gönül Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Oğlunuzun parmağındaki iltihaplar için çok fazla hareket ettirmemeye çalışın ve temiz tutun. Eczaneden alabileceğiniz antiseptik bir krem veya solüsyon kullanarak iltihaplı bölgeyi temizleyebilirsiniz. Ancak bu tür durumlarda en doğru bilgi ve tedavi için bir dermatolog ya da bir doktora başvurmanızda fayda var. Tekrarlayan bir sorun olduğu için altta yatan başka bir sebep olup olmadığını da öğrenmeniz önemli olabilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Parmak Ağrısı Neden Olur?

Parmak Ağrısı Neden Olur?

Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Baş Parmak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Baş Parmak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Baş Parmağı Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Baş Parmağı Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Arası Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Arası Mantar Belirtileri ve Tedavisi