Protez Parmak Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
10 Temmuz 2024

Protez Parmak Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dünya üzerinde iş kazaları, trafik kazaları ve yanıklar yüzünden protez parmak kullanımı kaçınılmaz hale gelmiştir. Ancak protez parmaklar sadece kazalar dışında belirli hastalıklarda da kullanılmaktadır. Tümörler ve doğum anomalileri gibi durumlar nedeniyle parmakların alınması gerekebilir. Protez parmaklar, ellerindeki parmak uzuvlarını kaybedenlere yardımcı olur, fakat protez parmakların duyu algılaması yoktur. İşlevlerinin yanı sıra, el ve ayak uzuvları görünürde bulunduğu için protezlerin dış görünümü de oldukça önemlidir.

ProDigist Cihazı

ProDigist cihazı, elinin tamamını değil ama sadece bir kısmını kaybeden insanlara yardım etmek için tasarlanmış özel bir cihazdır. Kişinin sadece baş parmağını veya işaret parmağını kaybetmesi, diş fırçalamak, çatal tutmak gibi basit işlemleri zorlaştırabilir. Kişinin bu cihazı kullanmadan önce uzman hekimler tarafından bir tedavi sürecine tabi tutulması gerekmektedir. Parmaklara dair cihaza karşı herhangi bir sorun varsa, ilk önce o sorun giderilmelidir. Cihazın soketleri kişiye özel olarak tasarlanır ve kişi ProDigist cihazına bu soketler sayesinde rahatlıkla adapte olur. Cihaz, güce karşı çok hassas olan birimler veya elektrotlar aracılığıyla çalışır ve BioSim isimli bir cihaz ile uzaktan kontrol edilebilir.

Protez Parmak Nasıl Yapılır?

Protezin takılacağı kısma anestezi uygulandıktan sonra, uzman cerrah hasar görmüş kısımları eklemlerden çıkararak yerine protez takar. Bu protezlerde kullanılan maddeler, parmaklarımızda bulunan eklemlerin eskisi gibi iyi çalışabilir duruma gelmesi için tasarlanır. Protezler direkt olarak kemiğe uygulanabildiği gibi, kemiğe kemik çimentosu adı verilen bir madde ile tutturulması da mümkündür.

Protez Malzemelerine Göre Çeşitlilik

Protezlerin malzemelerine göre çeşitliliği vardır. Bu çeşitlilik:

  • Çimento ile tutturulan protezler
  • Protez içinde kemik büyüyerek tutunan protezler
  • Metal, seramik veya polietilen parçalardan üretilen protezler
Protez Kullanımında Olası Riskler

Protez kullanımı sırasında olası riskler şunlardır:

  • Enfeksiyon
  • Gevşeme
  • Çıkık
  • Aşınma
  • Kırılma

Bu riskler genellikle protezin kendisiyle ilgilidir.

Protez Parmakların Dış Görünümü

Protez parmakların işlevleri dışında dış görünümleri de önemlidir. Protez parmakların dışı, demir veya plastik olarak desenli bir şekilde kaplanabilir veya dışı silikonla kaplanarak normal bir parmak görünümü elde edilebilir.

Ekstra Bilgiler

Protez parmaklar, günlük yaşamda daha fazla bağımsızlık ve özgüven sağlar. Gelişen teknoloji ile birlikte, protez parmaklarda sensörler ve robotik bileşenler kullanılarak daha doğal ve işlevsel hale getirilmesi mümkün olmuştur. Bu sayede, kullanıcılar daha hassas ve kontrollü hareketler yapabilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sultan şahin

09 Nisan 2024 Salı

Slm benim sağ elim işaret parmağının ilk boğumu kesik protez yaptırabilirmiyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sultan ޞahin,

Öncelikle geçmiş olsun. Evet, protez yaptırmak mümkün. Durumunuza en uygun protez türünü belirlemek için bir ortopedist veya protez uzmanıyla görüşmenizi tavsiye ederim. Doktorunuz, kesik bölgenin durumu ve ihtiyaçlarınıza göre en uygun protez seçeneğini önerecektir.

Sağlıkla kalın.

2. Cevap
cevap

Bedük

Dünya üzerinde iş kazaları, trafik kazalarıve yanıklar yüzünden protez parmak kullanımı kaçınılmaz, fakat protez parmaklar kazalar dışında belirli hastalıklarda kullanılıyor. Tümörlere, doğum anomalilerine bağlı parmak alınması gerçekleşiyor. Protez parmaklar parmak uzuvlarını kaybedenlere yardımcı oluyor, fakat protez parmakların duyu algılaması yoktur. Elve ayak uzuvları görünürde bulunduğundan protezlerin dış görünümüde önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Parmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Serçe Parmağı

Ayak Serçe Parmağı