Ayak Parmak Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Ayak Parmak Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Parmak Kırığı

Ayak parmak kırıkları, ayağın üzerine ağır bir cisim düşmesi veya ayağın bir yere çarpması sonucu meydana gelebilir. Bu durum oldukça yaygındır. Bireyin ayağını bir yere çarpması, doğrudan ayağa darbe alması, aşırı yüklenmesi, ayağını burkması veya üzerine bir ağırlık düşürmesi ayak parmağında kırılmaya yol açabilir. Eğer birey obezse, kemik veya eklem hastalığına sahipse, kalsiyum eksikliği varsa veya uygun olmayan ayakkabılar giyiyorsa, ayak parmağı kırılma riski daha da artmaktadır.

Genellikle, ayak parmaklarından sadece biri kırıldığında parmak yerine oturtulur. Hastaya gerekli tedavi uygulandıktan sonra, kırılan parmak yanındaki diğer parmağa bantlanarak sabit hale getirilir. Ancak, ciddi kırılmalarda, özellikle ayak başparmağında meydana gelen kırıklarda, kırılan parmağı alçıya almak gerekebilir. Hatta cerrahi operasyon da gerekli olabilir. Ayak parmaklarında meydana gelen kırıklar genellikle dört ile altı hafta arasında iyileşme gösterir. Kırığın şiddetine bağlı olarak parmakta enfeksiyon veya ileri seviyede osteoartrit gelişebilir. Kırılan ayak parmağına buz koyulması hem ağrıyı hem de şişmeyi önler. Buz, deriye doğrudan temas etmemeli; bir havluya sarılarak uygulanmalıdır.

Ayak Parmak Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Ayak parmağı kırığının belirtileri şunlardır:
  • Şiddetli ağrı
  • Şişme
  • Şekil bozukluğu
  • Hassasiyet
  • Uyuşma
  • Renk değişikliği

Ayak Parmak Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

İlk olarak, parmağı kırılan hastaya fiziki muayene uygulanır. Bu işlemde doktor, hastanın hassas ve yara almış bölgesini kontrol eder. Ayrıca, kırık parmak etrafındaki deriyi de kontrol ederek, yeterli miktarda kan akımı ve sinir iletimi olup olmadığını değerlendirir. Eğer fiziksel muayene ile kırık tespit edilemezse, röntgen çekimi gerekebilir.

Basit ayak parmak kırıklarında eczanelerden reçetesiz ağrı kesici ve iltihap sökücü ilaçlar alınabilir. Ciddi kırıklarda ise doktor reçetesi ile ilaç alınması gerekebilir. Kırılan kemik, redüksiyon denilen bir işlemle yerine oturtulabilir. Bu durum cerrahi bir operasyon gerektirmez. Buz koyularak veya anestezi uygulanarak kırılan bölgenin uyuşması sağlanabilir.

Eğer kırılan ayak parmağı başparmak dışında bir parmak ise ve kırık ciddi değilse, kırık parmak yanındaki parmağa bant ile sabit hale getirilir. Parmakların arasında tahrişi önlemek için gazlı bez koyulabilir. Eğer ayakta meydana gelen parmak kırıklığı bir arada duramayacak biçimde ise, parmağın alçıya alınması gerekmektedir. Bazen ise ayak parmağında meydana gelen kırıkta kesin iyileşme sağlamak ve parmakların eski haline gelebilmesi için özel vida, mil ve levha kullanılabilir.

Ameliyat sonrası doktor, hastaya tabanı sert ancak üstü yumuşak bir ayakkabı giymesini tavsiye edebilir. Bu yapıya sahip ayakkabılar, esnemeyi önlerken ayağın şişmesi halinde daha geniş bir alan sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Koçak

25 Temmuz 2024 Perşembe

Ayak parmağımı bir yere çarptım ve şiddetli ağrı hissediyorum. ޞişme ve renk değişikliği de oldu. Acaba kırılmış olabilir mi? Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Koçak, yaşadığınız durum gerçekten rahatsız edici olabilir. ޞişme, renk değişikliği ve şiddetli ağrı kırık belirtisi olabilir, ancak kesin bir tanı koymak için bir doktora başvurmanız en doğru yol olur. Bu durumda, ayağınızı mümkün olduğunca dinlendirin, şişme için bölgeye buz uygulayın ve ayağınızı yukarıda tutmaya çalışın. En kısa zamanda bir sağlık profesyoneline danışarak röntgen çektirmenizi öneririm. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Parmak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Parmak Protezi Türleri ve Özellikleri

Parmak Protezi Türleri ve Özellikleri